Ook KMO's verplicht tot energieaudit tegen april 2023

De Vlaamse energiewetgeving voor energie-intensieve en niet-energie intensieve vestigingen verstrengt. Dit is een gevolg van de “fit for 55” doelstellingen en de beoogde Europese klimaatneutraliteit tegen 2050. 

ENERGIEBESPARINGEN IN ONDERNEMINGEN: IS UW BEDRIJF ER KLAAR VOOR?

Het grote doel van deze verstrengingen is het besparen van energie in ondernemingen. Dit wil de overheid bereiken door het opleggen van energieplannen en -studies, en bijkomend nu ook extra verplichte energieaudits en energiebalansen. Onderstaande toelichting bespreekt de wetswijzigingen die onlangs werden goedgekeurd door de Vlaamse regering, waarbij zo’n 1.500 extra bedrijven verplicht worden om actie te ondernemen. De voorwaarden dienen tegen 1 april 2023 voldaan te zijn. 

De vooropgestelde deadlines zijn krap en een groot aantal bedrijven zal aan de nieuwe verplichtingen moeten voldoen. Kom niet voor verassingen te staan en anticipeer nu al om laattijdige indiening te vermijden. 

Waarschijnlijk zullen de hoge energieprijzen nog een tijd aanhouden. Meer dan ooit is de goedkoopste energie, de energie die u niet verbruikt!

OVERZICHT TE NEMEN ACTIES VOLGENS WETSWIJZIGING

Onderstaande tabel geeft de verplichtingen weer per vestigingseenheid:


 

Als een vestiging meer dan 250 werknemers heeft of als ze tegelijkertijd een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro heeft, wordt ze beschouwd als een grote onderneming, in andere gevallen gaat het om een KMO.


BEREKEN UW FINAAL ENERGIEVERBRUIK 

Waar de verplichtingen voorheen bepaald werden op basis van primair energieverbruik, geldt in de huidige wetgeving het finaal energieverbruik als bepalende factor voor de nood aan een energieaudit, -studie of -plan. 

Wenst u reeds uw jaarlijks finaal energieverbruik te berekenen? Verzamel dan de gegevens van uw jaarlijks aangekochte energieproducten en vul onze handige online tool in. 


Ontdek meteen of u onder de verplichte uitvoering van een energieaudit valt. Of contacteer ons voor meer informatie

CONFORM VERKLAARD ENERGIEPLAN VOOR ENERGIE-INTENSIEVE INRICHTINGEN

Een vestiging met een jaarlijks finaal eindverbruik van energiedragers van meer dan 0,1 PJ wordt als energie-intensief beschouwd. Deze ondernemingen moeten een conform verklaard energieplan (of -studie in geval van uitbreiding) hebben ten laatste tegen einde van het lopende jaar na vaststelling van het overschrijden van de ondergrens van 0,1 PJ. Dit plan moet u ook 4-jaarlijks actualiseren. Een bestaand energieplan moet dus mogelijks bijgewerkt worden en interessante maatregelen (IRR >13%) moeten binnen de 3 jaren toegepast zijn. 

Alternatief kan ook deelgenomen worden aan de energiebeleidsovereenkomst (EBO). Dit is een intensiever energiebesparingstraject dat verder gaat dan een energieplan, maar waarbij dan ook bijkomende compensaties gegeven worden vanuit de Vlaamse overheid. Belangrijk: als je als bedrijf aanspraak wenst te maken op bepaalde subsidieregelingen (Ecologiepremie+, de call groene warmte, de call groene stroom …) dien je toegetreden te zijn tot de EBO! Een 4-jaarlijks te hernieuwen energieplan volstaat in dit geval dus niet.

NIET ENERGIE-INTENSIEVE INRICHTINGEN

De voornaamste wijziging aan de regelgeving betreft de verplichting voor de niet energie-intensieve inrichtingen. Dit zijn vestigingen met een lager finaal energieverbruik dan 0,1PJ per jaar. Voorheen waren er doorgaans geen verplichte acties voor niet energie-intensieve inrichtingen. In het kader van de nieuwe wetgeving moet elke vestiging van een grote onderneming, ongeacht het energieverbruik, een energieaudit uitvoeren. Daarnaast moeten ook kmo’s met een finaal jaarlijks energieverbruik tussen de 0,05 en 0,1 PJ verplicht een energieaudit opstellen. Het doel hiervan is het energieverbruiksprofiel in kaart te brengen en kosteneffectieve besparingsmaatregelen op te sporen. De audit dient 4-jaarlijks hernieuwd te worden. De interessante maatregelen (IRR groter dan 13%) die worden geïdentificeerd n.a.v. elke audit, moeten binnen de drie jaren geïmplementeerd zijn. 

NO REGRET MAATREGELEN

Kmo’s met een jaarlijks finaal energieverbruik tussen de 0,02 en 0,05 PJ moeten over een energiebalans beschikken (4-jaarlijkse hernieuwing). Hierbij is het de bedoeling dat men zich hoofdzakelijk richt op het aftoetsen van de ‘no-regret maatregelen’ die vrijwel altijd interessant zijn om te nemen. Een lijst van no-regret maatregelen werd per sector opgemaakt door het VEKA o.b.v. input van de betrokken sectororganisatie. Deze maatregelen moeten echter nog steeds doorgerekend worden qua rendabiliteit, waarbij ook hier de interessante maatregelen (terugverdientijd minder dan 3 jaar) binnen de vier jaren uitgevoerd moeten zijn.





DEEL DIT BERICHT: