Verplichte duurzaamheidsrapportage op komst voor ondernemingen

Tal van ondernemingen moeten binnenkort verplicht gaan rapporteren over duurzaamheid, op grond van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Waarover en waarom er gerapporteerd moet worden zal hieronder toegelicht worden. Bovendien kom je te weten welke ondernemingen vanaf wanneer onder deze verplichting zullen vallen. 


Wat is het doel van de CSRD-richtlijn?

De CSRD-richtlijn is een herziening van de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD-) richtlijn van de Europese Commissie. Het doel van deze nieuwe richtlijn is om duurzaamheidsverslaggeving van bedrijven transparanter, openbaar en betrouwbaarder te maken. Hierdoor wordt het voor investeerders mogelijk om maatschappelijke en milieueffecten van bedrijven te beoordelen en hun investeringsportefeuille te verduurzamen.

Wat houdt het duurzaamheidsrapport in? 

Je moet een rapport opmaken o.b.v. het dubbele materialiteitsprincipe waarbij niet enkel de risico's en impact op de bedrijfsvoering in kaart worden gebracht, maar ook de impact van de bedrijfsvoering op milieu en maatschappij. Daarnaast moeten de langetermijndoelen op vlak van duurzaamheid vastgelegd worden, waarin het verlagen van de huidige koolstofvoetafdruk een belangrijk luik zal vormen. De beoordeling van het rapport zal gebeuren door een externe partij.

Kwalificatie 'grote onderneming'

De verplichting om een duurzaamheidsrapport op te stellen, was er al voor alle beursgenoteerde bedrijven (met uitzondering van beursgenoteerde micro-ondernemingen). Via de CSRD-richtlijn zal de doelgroep uitgebreid worden naar bedrijven die twee van de volgende criteria overschrijden:

  • meer dan 250 medewerkers in dienst,

  • een (netto-)omzet van meer dan 40 miljoen euro

  • en/of een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro.


Als gevolg van deze ruimere scope zullen ongeveer vijf keer meer bedrijven een duurzaamheidsrapport moeten voorzien dan momenteel het geval is. 

Timing

De CSRD-richtlijn moet eerst goedgekeurd worden door het Europees parlement en vervolgens geïmplementeerd worden door de lidstaten. Wanneer de verplichte jaarlijkse duurzaamheidsrapportage in werking treedt hangt af tot welke doelgroep jouw onderneming behoort:

  • Er wordt verwacht dat grote ondernemingen het eerste rapport klaar moet hebben in 2026, op basis van de gegevens van het voorgaande boekjaar. Concreet zal dit betekenen dat zij in 2023 best de nodige voorbereidingen treffen en vanaf 1 januari 2024 zich volop moeten focussen op het verzamelen van data.

  • Beursgenoteerde ondernemingen die reeds rapporteerden onder de verplichte NFRD-richtlijn, moeten al in 2025 een rapport publiceren dat de richtlijnen van het CSRD volgt.

  • Beurgenoteerde kmo's bereiden zich in 2025 ook beter voor op de duurzaamheidsverslaggeving, aangezien verwacht wordt dat zij vanaf 2027 een duurzaamheidsrapport moeten publiceren aan de hand van een vereenvoudigde CSRD-richtlijn.


Contact

Vragen over de CSRD-richtlijn of wil je je klaarstomen voor de verplichte duurzaamheidsverslaggeving? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info. 




DEEL DIT BERICHT: