Energieprestatiediagnose op maat van de zorgsector

In 2017 namen het Vlaams kabinet van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en de koepelorganisaties samen het initiatief om energiescans te laten voeren in zorg- en welzijnsgebouwen. Het VEB selecteerde Exergie als adviesbureau om energieprestatiediagnoses op maat (EPDoM’s) uit te voeren bij verschillende zorginstellingen (ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen etc.). 

Via deze EPDoM’s krijgen de zorg- en welzijnsinstellingen inzicht in hun energieverbruik, en een overzicht van alle relevante energiebesparende maatregelen (Gebouwschil – HVAC – Verlichting – Warmwaterproductie – Perslucht – Stoom – Overige verbruikers – Lokale energieopwekking).

De inschattingen van besparingen en investeringskosten worden in een overzichtelijke format gegoten (bv. prioritering o.b.v. rendabiliteit – financiële en/of ecologische besparing - investeringskost – conditiestaat – technische haalbaarheid ). Zo kunnen de maatregelen eenvoudig geïncorporeerd kunnen worden in het langetermijn-, middellangetermijn- en kortetermijnbeleid. Door deze werkwijze worden de energiekosten en de CO2-uitstoot de komende jaren systematisch aangepakt.

Ondertussen werden al voor meer dan 15 miljoen euro aan besparingen geïdentificeerd (of meer dan 60 000 ton CO2-uitstoot/jaar); geld dat opnieuw kan gaan naar personen met een zorgnood.

DEEL DIT BERICHT:

Wenst u meer info over onze diensten of een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken?

VRAAG HIER UW OFFERTE!