Een Zero Carbon Masterplan is een strategisch document dat gedetailleerd de koolstofuitstoot van een bedrijf analyseert en concrete stappen formuleert om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Het plan omvat een uitgebreide evaluatie van directe en indirecte uitstootbronnen en biedt een routekaart voor duurzame bedrijfsvoering.
De Europese Unie streeft met de Green Deal naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Dit houdt in dat de netto-uitstoot van broeikasgassen tot nul moet worden teruggebracht. Om deze doelen te bereiken, introduceert de EU koolstofheffingen en andere financiële prikkels om bedrijven te stimuleren hun uitstoot te verminderen. Bedrijven die voorbereid zijn, zullen een concurrentievoordeel hebben.
Ook in Vlaanderen wordt de regelgeving strenger. Bedrijven die onder de EU-emissiehandelssysteem (ETS) vallen, hebben al baat bij het in kaart brengen van hun koolstofintensiteit. Daarnaast worden ook andere bedrijven aangemoedigd om een shadow price op CO2 in te voeren. Een proactieve aanpak zal bedrijven helpen om toekomstige verplichtingen na te komen en boetes te vermijden.
Bij het opstellen van een Zero Carbon Masterplan wordt de koolstofbalans van de onderneming in kaart gebracht. Dit omvat:
Indirecte uitstoot: Elektriciteitsverbruik, uitstoot door toeleveranciers en klanten, transport, en afvalverwerking.
Vervolgens wordt een strategisch meerjarenplan opgesteld, inclusief quick wins en langetermijndoelen. Typische maatregelen in een Zero Carbon Masterplan zijn onder andere:
Een Zero Carbon Masterplan biedt diverse voordelen:
De energietransitie naar duurzaam ondernemen en klimaatneutraliteit vereist tijd en planning. Begin daarom nu met het opstellen van een Zero Carbon Masterplan. Onze experts bij Exergie staan klaar om je hierbij te ondersteunen met hun uitgebreide ervaring in carbon footprint analyses en energiebesparende maatregelen.