Begeleiding subsidiedossiers

 

Komt mijn bedrijf in aanmerking voor premies of subsidies?

Indien je bedrijf van plan is om

  • lokaal energie op te wekken (via zonnepanelen, windenergie, biogas of biomassa) of
  • warmte te integreren in processen

dan komt je installatie of investering mogelijk in aanmerking voor premies of subsidies.

Nog onzeker waar er restwarmte gerecupereerd kan worden of welke investeringsbeslissing voor lokale energieopwekking in je situatie het meest interessant is? Exergie bekijkt het potentieel voor warmte-integratie in jouw processen en voert grondige investeringsanalyses uit voor lokale energieopwekking.

Hoe en in welke dossiers kan Exergie mij begeleiden?

Exergie begeleidt en ontzorgt in heel veel verschillende subsidiedossiers. Gedurende de call-procedure, van steunaanvraag tot uitbetaling. Wij zorgen ervoor dat jouw steun gemaximaliseerd wordt. Een overzicht van de subsidiedossiers vind je hieronder.

STEUN KWALITATIEVE WARMTEKRACHTINSTALLATIE (GROTER DAN 10 KW)

Kwalitatieve warmtekrachtinstallaties (WKK-installaties) vanaf 10 kW elektrisch vermogen op biogas kunnen uitbatingsondersteuning aanvragen i.h.k.v. warmtekracht- (WKC) en groenestroomcertificaten (GSC). Een WKK-installatie vanaf 10 kW elektrisch vermogen op fossiele brandstof met startdatum voor 2023, kan enkel uitbatingsondersteuning  aanvragen i.h.k.v. WKC tot eind 2022. Vanaf 2023 zal er volgens de visienota van de Vlaamse Overheid voor deze WKK-installaties geen WKC meer toegekend worden. 

Het aantal WKC en GSC dat toegewezen wordt is gelijk aan de primaire energiebesparing (WKC) of de netto geproduceerde hoeveelheid groene stroom (GSC) in MWh, vermenigvuldigd met een jaarlijks vastgelegde bandingfactor.

STEUN GROENE WARMTE, RESTWARMTE EN BIOMETHAAN

Ook voor nieuwe installaties of investeringen die 

  • groene warmte uit biomassa produceren
  • restwarmte benutten of energie-efficiënt een warmtenet creëert
  • biomethaan produceren en injecteren

     

zijn er subsidiemogelijkheden: deze investeringen kunnen deelnemen aan de call groene warmte. Deze call wordt minstens eenmaal per jaar georganiseerd. Let op, enkel projecten die geen steun ontvangen via GSC, WKC of de ecologiepremie-plus kunnen aanspraak maken op deze investeringssteun.

ECOLOGIEPREMIE-PLUS

De Vlaamse overheid stimuleert kmo’s en grote ondernemingen die milieuvriendelijke of energiezuinige investeringen willen uitvoeren via een subsidie op een deel van de meerkost van de investering. De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de ecologiepremie-plus is dat de investering moet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst.

STRATEGISCHE ECOLOGIESTEUN

Kmo’s en grote ondernemingen die milieuvriendelijke of energiezuinige investeringen willen uitvoeren die niet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst, kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de strategische ecologiesteun. Vragen omtrent de strategische ecologiesteun?  Contacteer onze experten voor meer informatie.

Begeleiding nodig in jouw subsidiedossier?

Wij helpen je graag verder