Dynamische gebouwsimulatie

Dynamische gebouwsimulatie: JE gebouw tot leven gebracht

In een dynamische gebouwsimulatie wordt een 3D-model van een gebouw gemaakt, en wordt het gedrag ervan onder verschillende omstandigheden nauwkeurig gemodelleerd. Anders dan statische berekeningen, die slechts momentopnames zijn, analyseren dynamische simulaties het gebouw als een levend systeem dat verandert en reageert op verschillende invloeden gedurende de tijd.

Wat is een Dynamische Gebouwsimulatie?

Bij dynamische gebouwsimulaties worden modellen ontwikkeld die het thermische, energetische en stromingsgedrag van een gebouw voorspellen. Deze modellen houden rekening met:

  • Klimaatgegevens (buitentemperatuur, zonnestraling, wind …)
  • Bouwkundige eigenschappen (isolatie, thermische massa …)
  • Installatiekarakteristieken (verwarming, koeling, ventilatie …)
  • Gebruikspatronen (bezetting, apparatuur, verlichting …)
  • Interne warmteproductie en -afgifte

Het resultaat is een nauwkeurige voorspelling van hoe het gebouw zich zal gedragen onder verschillende omstandigheden, seizoenen en gebruiksscenario's.

  • Dynamische gebouwsimulatie

Voordelen van dynamische gebouwsimulatie

Energiebesparing en duurzaamheid

Door het energieverbruik nauwkeurig te voorspellen, kunnen ontwerpers optimalisaties doorvoeren die leiden tot significante besparingen. Dit helpt bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen en certificeringen zoals GRO, BREEAM of LEED.

Verhoogd comfort

Dynamische simulaties helpen bij het identificeren en elimineren van comfortproblemen zoals tocht, koudeval of oververhitting, voordat ze werkelijkheid worden. Zomercomfortanalyses, waarbij het risico op oververhitting wordt ingeschat in functie van verschillende ontwerpen, worden meer en meer meegenomen in de ontwerpcyclus.

Kostenefficiënt ontwerpen

Door de prestaties van verschillende ontwerpalternatieven virtueel te testen, kunnen we de meest kostenefficiënte oplossingen selecteren. Door rekening te houden met zonnewinsten en interne warmtebronnen kunnen soms lagere verwarmingsvermogens geselecteerd worden, en andersom kunnen passieve oververhittingsstrategieën het benodigde koelvermogen sterk reduceren.

Regelgeving en compliance

Dynamische simulaties bieden de gedetailleerde gegevens die nodig zijn om aan steeds strengere energieprestatie-eisen te voldoen. Ook worden dynamische simulaties meer en meer opgelegd, bijvoorbeeld de zomercomfortanalyse die het VIPA in de meeste gevallen vraagt bij de subsidiëring van nieuwe zorggebouwen. 

Toepassingen van dynamische gebouwsimulatie

Onze dynamische gebouwsimulaties ondersteunen je bij:

  • Energieprestatieberekeningen met grotere nauwkeurigheid dan standaard rekenmethoden
  • Optimalisatie van HVAC-systemen op basis van werkelijke gebruikspatronen
  • Voorspelling en verbetering van binnenklimaat en comfort
  • Analyse van oververhitting in zomermaanden
  • Evaluatie van natuurlijke ventilatie en passieve koelstrategieën
  • Optimalisatie van daglichttoetreding en zonwering
  • Scenarioanalyses voor toekomstige klimaatveranderingen

Onze aanpak

Ons team van ervaren ingenieurs zet alles op alles om jouw project zo goed mogelijk te optimaliseren. We betrekken je in elke fase van het proces, van de initiële modellering tot de interpretatie van resultaten en implementatie van verbeteringen.

Door gebruik te maken van dynamische gebouwsimulatie krijg je niet alleen een efficiënter en comfortabeler gebouw, maar ook een toekomstbestendig ontwerp dat voldoet aan de steeds strenger wordende eisen op het gebied van energie en duurzaamheid. Bovendien laat deze methodiek toe om zowel de bouw- als uitbatingskosten te optimaliseren.

Een dynamische gebouwsimulatie laten uitvoeren?

Neem contact met ons op om te bespreken hoe dynamische gebouwsimulatie jouw volgende project naar een hoger niveau kan tillen.

Contacteer ons