Conditiestaatmeting

Wat is een conditiestaatmeting?

Een conditiestaatmeting volgens NEN2767 is een objectieve methode om de toestand van bouw- en installatieonderdelen te beoordelen. Hiermee krijg je inzicht in de potentiële gevolgen van uitgestelde reparaties. Op basis van deze meting kan een meerjarenbegroting worden opgesteld voor onderhoud en investeringen.

Een conditiestaatmeting kan toegepast worden op zowel de gebouwschil als op installaties. Je kunt kiezen voor een volledige conditiestaatmeting of een meting op een specifiek niveau. 

Waarom een conditiestaatmeting?

Gebouwen en installaties hebben regelmatig onderhoud nodig. Vaak worden uiteenlopende onderhoudsmaatregelen voorgesteld, afhankelijk van wie de beoordeling uitvoert. In veel gevallen wordt pas ingegrepen wanneer er zichtbaar verval of comfortproblemen zijn. Op dat moment moet snel actie worden ondernomen, wat leidt tot extra kosten. Bovendien kunnen er al secundaire problemen zijn ontstaan, zoals waterschade, die ook extra kosten met zich meebrengen. Onderhoudsinterventies vereisen investeringskosten, en deze budgetten moeten op het moment van defect worden opgehoest. Dit alles kan worden vermeden door een conditiestaatmeting uit te voeren.

Voordelen van een conditiestaatmeting voor jouw onderneming

Door een conditiestaatmeting uit te voeren, kan je het onderhoud binnen je onderneming aanzienlijk verbeteren. Deze meting geeft een helder inzicht in de staat van gebouwen en installaties en brengt de onderhoudsbehoefte nauwkeurig in kaart. Met de resultaten kun je een meerjarenbegroting opstellen die rekening houdt met zowel onderhouds- als investeringsbudgetten. Hierdoor minimaliseer je het risico op defecte installaties, prestatieverminderingen en onverwachte extra kosten op korte, middellange en lange termijn.

Een conditiestaatmeting biedt uniformiteit en consistentie in onderhoudsaanbevelingen, terwijl het risico op onverwachte investeringen wordt geminimaliseerd. Met de resultaten kun je planmatig preventief onderhoud implementeren en resultaatgerichte onderhoudscontracten opstellen.

Werkwijze conditiestaatmeting

Bij het uitvoeren van een conditiestaatmeting worden volgende stappen doorlopen:

  • Beoordeling: De staat van de gebouwschil of installatie wordt beoordeeld op basis van belang/ernst, omvang en intensiteit, wat leidt tot een conditiescore. Hoe lager de score, hoe beter de staat.
  • Onderhoudsbehoefte: Een referentiekader volgens NEN 2767 wordt gebruikt om de onderhoudsbehoefte in kaart te brengen.
  • Inschatting gevolgen: Evaluatie van de gevolgen bij uitgestelde reparaties op zes gebieden: veiligheid/gezondheid, cultuurhistorische waarde, gebruik en bedrijfsproces, technische vervolgschade, toename klantenonderhoud, beleving en esthetica.
  • Herstelmaatregelen: Opstellen van een lijst met herstelmaatregelen per gebouwelement en installatieonderdeel, inclusief levensduurberekeningen en prioritering van gebreken. Dit leidt tot een meerjarenplan en begroting.

Synergieën tussen conditiestaatmeting en energieaudit

Naast de conditiestaatmeting biedt Exergie ook advies over energiebesparingen en verduurzaming /link. Tijdens de rondgang informeren we je over quick-wins en mogelijke energiebesparingen, inclusief investeringskosten, financiële besparingen en terugverdientijd. We integreren onderhoudsplanning met energie-efficiëntie investeringen voor een optimale aanpak.

Op basis van de resultaten van zowel de conditiestaatmeting als  de energieaudit (inclusief cash flow-berekeningen) stellen we samen een meerjarenbegroting op. Door bepaalde investeringen, zoals dakisolatie of het vervangen van luchtgroepen, eerder te plannen, kunnen later extra kosten worden vermeden (bijvoorbeeld een kleinere dimensionering van een nieuwe stookplaats). Exergie heeft uitgebreide ervaring in het ontwerpen en uitwerken van nieuwe technieken voor gebouwen, zoals stookplaatsrenovatie en nieuwe balansventilatie, en biedt hierin deskundig advies.

Ons doel is om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden en onnodige investeringen te vermijden, binnen de beschikbare budgetten. Door de conditiestaatmeting en energieaudit gelijktijdig uit te voeren, bespaar je bovendien op studiekosten.

Voorkom extra kosten

Een goed onderbouwde meerjarenbegroting voorkomt extra kosten en budgetproblemen. Onze experts helpen je kosten op lange termijn te minimaliseren door een conditiestaatmeting met bijbehorend meerjarenplan te presenteren, voorzien van een gedetailleerd overzicht van alle jaarlijkse kosten.

Een conditiestaatmeting laten uitvoeren?

Contacteer ons