GRO duurzaamheidsmeter

Wat is de GRO Duurzaamheidsmeter?

De GRO Duurzaamheidsmeter is een duurzaamheidskader ontwikkeld door de Vlaamse Overheid, met als doel het realiseren van toekomstgerichte, comfortabele gebouwen. Dit kader zet sterk in op circulair bouwen en is geschikt voor zowel de publieke als de private sector. Hoewel GRO oorspronkelijk is ontwikkeld door en voor de Vlaamse Overheid, kan iedereen de methodiek gebruiken om duurzame gebouwen te ontwerpen. De handleiding en alle benodigde rekentools zijn gratis beschikbaar via deze link (versie 2020.3).

GRO is gebaseerd op internationale duurzaamheidskaders zoals BREEAM  en vergelijkbare initiatieven, maar is specifiek afgestemd op de Vlaamse bouwpraktijken. Het kader bestaat uit een reeks criteria die zijn onderverdeeld in aspecten met betrekking tot de locatie en het gebouw zelf. Deze criteria zijn gekozen met de Sustainable Development Goals en de principes van People, Planet, Profit in gedachten. Tot slot zijn er verschillende ambitieniveaus: ‘uitstekend’, ‘beter’, en ‘goed’. Het niveau ‘goed’ beperkt zich soms tot de wettelijke vereisten, voor het niveau ‘uitstekend’ moet je als ontwerpteam wellicht het onderste uit de kan halen!

Waarom kiezen voor de GRO duurzaamheidsmeter?

Hoewel de toepassing van GRO vrijwillig is voor privépartijen, biedt het diverse voordelen en enkele uitdagingen:

Voordelen

  • Toekomstgericht ontwerp: Het gebouw behoudt beter zijn waarde.
  • Aangename omgeving: Comfortabele gebouwen zorgen voor tevreden gebruikers, wat het welzijn en de productiviteit van werknemers in bijvoorbeeld kantoorgebouwen bevordert.
  • Lagere exploitatiekosten: Energiezuinige ontwerpen verminderen energiekosten, terwijl het gebruik van onderhoudsvriendelijke materialen en indelingen de onderhoudskosten verlaagt.
  • Duurzaamheid: Bijdragen aan een duurzamere maatschappij en het verhogen van de wederverkoopwaarde of verhuurvoorwaarden.

     

Uitdagingen

  • Beperktere keuzevrijheid: Ontwerpkeuzes zijn soms beperkt, zoals bijvoorbeeld inplanting, materiaalkeuze, technieken …
  • Hogere bouwkosten: Het gebruik van duurzamere materialen en energietechnologieën kan initieel hogere kosten met zich meebrengen.
  • Hogere studiekosten: Extra analyses en opvolgingen, zoals dynamische gebouwsimulaties, daglichtstudies en geluidsstudies, kunnen leiden tot hogere studiekosten.

Hoe gebruik je de GRO duurzaamheidsmeter?

Zoals hierboven aangehaald is iedereen vrij om GRO te gebruiken zoals het hen belieft. Er zijn een aantal manieren die voor de hand liggen. In alle gevallen is het wel belangrijk dat je het GRO-kader gebruikt en toepast vanaf de eerste stappen in het ontwerp. De criteria moeten immers tijdens de ontwerpstappen meegenomen worden om tot een goed resultaat te komen.

  • Strikte toepassing: volg het kader nauwgezet en bewijs bij oplevering dat het gewenste ambitieniveau is bereikt. Hoewel GRO geen officiële certificatieprocedure heeft zoals BREEAM of LEED, kan het als aanvulling of alternatief dienen.
  • Selectie van criteria: Kies specifieke criteria die voor jouw project belangrijk zijn en implementeer deze in het ontwerp- en bouwproces.
  • Gebruik als leidraad: Gebruik GRO als inspiratiebron en leidraad. Het kader bevat een breed scala aan criteria die mogelijk nieuwe inzichten en waardevolle aanvullingen bieden voor jouw project.

Beginnen met de GRO duurzaamheidsmeter

Sta je aan het begin van een bouwproces of een ingrijpende renovatie? Neem contact op met de experts van Exergie om te bespreken hoe GRO – of een gecertificeerd alternatief – een meerwaarde kan betekenen voor jouw project. Toekomstgericht bouwen is nu belangrijker dan ooit, en wij helpen je graag om dit op de best mogelijke manier te realiseren.

GRO duurzaamheidsmeter iets voor jou?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek