Masterplan energie & duurzaamheid

Waarom een Masterplan energie & duurzaamheid?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn (ver)bouwproject naast technisch en economisch haalbaar ook zo duurzaam mogelijk is? Hoe kan ik bij het voorontwerp rekening houden met de energievoorzieningen? Wat zijn de sterke en minder sterke punten op vlak van duurzaamheid, hoe kan ik dit kwantificeren en verbeteren? 

Een Masterplan Energie en Duurzaamheid (MED) biedt een antwoord op deze vragen en ondersteunt het ontwerpteam van bij het prille begin.

DUURZAAM ONTWERPEN IN DE BEGINFASE

Bij de ontwerpfase van een nieuwbouw- of renovatieproject is het essentieel om de juiste scope te voorzien voor de energievoorziening en het energiebeheer van een site. Maar ook de andere duurzaamheidsaspecten zoals biodiversiteit (klimaatrobuustheid), groene mobiliteit, rationeel waterverbruik, sociale aspecten en circulariteit winnen alsmaar meer aan belang en beïnvloeden de keuzes tijdens de ontwerpfase.

Een MED maakt een afweging tussen al deze aspecten en vormt zo een onmiskenbaar onderdeel van een duurzame ontwerpstrategie. 

ENERGIEVOORZIENING VOOR JOUW PROJECT

Allereerst wordt de toekomstige energiebehoefte ingeschat en worden verschillende technologieën t.o.v. elkaar afgewogen. Hierbij wordt er rekening gehouden met o.a. 

  • de technische haalbaarheid en lokale beperkingen
  • de rendabiliteit
  • de impact op de CO2-uitstoot
  • de compatibiliteit van de technologieën (bv. zonnepanelen i.c.m. geothermie)
  • de toekomstige verplichtingen en noden (bv. het voorzien van laadinfrastructuur)
  • de impact op de omgevingsvergunningsaanvraag
  • mogelijke subsidies
  • ...

ANDERE ASPECTEN VAN DUURZAAMHEID 

Bij de opmaak van het plan worden alle aspecten van duurzaamheid bekeken. Een belangrijke duurzaamheidspijler is de overgang naar een circulaire economie. Met het MED mis je deze transitie niet doordat mogelijkheden en opportuniteiten rond circulair (ver)bouwen geïdentificeerd worden.

Aanvullend zullen er in dit plan o.a. verbetermaatregelen voorgesteld worden omtrent waterbeheer en wordt er bekeken hoe we de plaatselijke biodiversiteit kunnen bevorderen, kunnen sociale aspecten beoordeeld worden en wordt duurzaamheid in de brede zin van het woord geëvalueerd.

We baseren ons o.a. op de GRO duurzaamheidsmeter (en meer algemeen op de BREEAM  leidraad). Hierbij wordt gekeken naar de noden van morgen zonder voorbij te gaan aan de realiteit van vandaag. Op die manier worden lock-ins vermeden en worden de krijtlijnen uitgezet voor een efficiënt, duurzaam en future-proof project.

IS EEN MASTERPLAN ENERGIE EN DUURZAAMHEID VOOR JOU INTERESSANT?

Een MED opmaken is uitermate geschikt tijdens de ontwerpfase en voorbereidingen van complexe nieuwbouw- of renovatieprojecten van kantoor- of residentiële gebouwen, industriële grootverbruikers of bedrijventerreinen.

Heb je nog vragen rond het MED? Of heb je interesse om een MED op te stellen? Neem gerust contact op, onze experts staan je graag te woord. 

Contacteer ons