Het gebruik van energie brengt namelijk een significante kost met zich mee. In eerste instantie dient deze maximaal gereduceerd te worden door het inperken van de verbruikte hoeveelheid elektriciteit, aardgas, stookolie … Dit gebeurt idealiter via een energieaudit. Daarnaast kan de totale kost in vele gevallen verder gereduceerd worden door de nodige energie zelf lokaal op te wekken of door andere omzettingstechnieken/energievectoren te kiezen: het optimaliseren van de utiliteiten.
In functie van onder meer de aard en de grootte van het energieverbruik, de verdeling van dat verbruik doorheen de tijd, de reeds aanwezige lokale afnamemogelijkheden, de geografische ligging, … zullen verschillende technologieën voor het opwekken/omvormen van energie interessant zijn. Exergie kan door middel van een grondige analyse van de site en haar eigenschappen, investeringsanalyses opmaken die weergeven wat de meest interessant technologie is voor de gegeven situatie. Exergie kan hiervoor putten uit haar uitgebreide ervaring met concrete projecten en eerdere analyses.
De kostprijs van een PV-installatie (zonnepanelen) is de laatste jaren drastisch gedaald en de deugdelijkheid van de technologie is ruimschoots bewezen. Zowel voor kleinere als grotere elektriciteitsverbruikers betekent een PV-installatie vaak een investering met een gunstig rendement.
Voor een PV-installatie is de gelijktijdigheid tussen productie en verbruik van belang, dit om optimaal te kunnen profiteren van de opgewekte energie. De verbruikscyclus is uiteraard voor ieder profiel uniek.
Met de steeds verder ontwikkelende batterijtechnologie kan de niet-gelijktijdigheid opgevangen worden, waardoor het rendement van de PV-installatie significant verhoogd kan worden. Bovendien kan op momenten dat de zon niet schijnt en de netprijs gunstig is, de batterij verder worden opgeladen via het net indien gewenst.
Op deze manier wordt naast een besparing van kosten ook een vermindering van CO2-uitstoot gerealiseerd.
Een onafhankelijk Exergie-expert berekent voor uw situatie een optimale PV-installatie.
In Vlaanderen kennen we vooral de windparken langs snelwegen en op bedrijventerreinen. Bij individuele bedrijven zijn ze om diverse redenen vooralsnog minder ingeburgerd. Voor bedrijven met een significant elektrisch verbruik, en een wat wind betreft gunstige ligging, kan een kleine tot middelgrote windturbine een interessante piste zijn. De windturbine sluit een PV-installatie niet uit en vice versa. Beide energiebronnen vullen mekaar perfect aan.
Het is echter cruciaal om het totale kostenplaatje in de gaten te houden. Naast de investering in de turbine moet ook rekening gehouden worden met kosten voor transport en installatie, civiele werkzaamheden, stabiliteit, aanpassingen van de netaansluiting, plaatsing van een injectiecabine, … . Daarnaast moeten de nodige vergunningen bekomen worden, zijn vaak bijkomende studies nodig en zijn diverse keuringen verplicht vooraleer de installatie in gebruik kan genomen worden.
Onze onafhankelijke experten zoeken voor uw organisatie het meest rendabele project!
Bij warmtekrachtkoppeling (WKK) worden warmte en mechanische energie (meestal omgezet tot elektriciteit) tegelijkertijd opgewekt waardoor een efficiëntiewinst optreedt.
Heeft jouw bedrijf een grote warmte- en elektriciteitsvraag? Dan is de kans groot dat een warmte-krachtinstallatie op aardgas een interessante investering is.
Op basis van je verbruiksprofiel voeren we een WKK-potentieelstudie uit. We nemen het verbruik en de effectieve energievraag onder de loep en bepalen zo de optimale dimensionering van de WKK in functie van uw bedrijfsvoering. Daarnaast helpen we je ook bij de begeleiding van het netbeheer (o.a. netstudies voor aardgas en elektriciteit), de opmaak van de nodige vergunningen, en begeleiding bij het bekomen van de warmte-krachtsubsidies.
Exergie zorgt er voor dat uw installatie maximaal benut wordt.
Biogasproductie gebeurt door vergisting van afvalstromen, zoals mest en organisch biologisch afval - al dan niet in combinatie met energiegewassen. Het vergistingsproces is een biologisch proces waarbij verteerbaar organisch materiaal door micro-organismen wordt omgezet in voornamelijk methaan, tevens ook de voornaamste component in aardgas. Biogas kan in principe voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als aardgas en wordt vandaag voornamelijk gebruikt voor WKK-toepassingen of voor de productie van biomethaan van aardgaskwaliteit.
Wanneer men spreekt over biomassa, bedoelt men in de meeste gevallen een verbrandingsinstallatie voor droge stoffen zoals hout en/of pellets. De verbrandingswarmte kan direct gebruikt worden voor warmtetoepassingen (=groene warmte) of voor stoomproductie.
Exergie begeleidt meer dan 80% van de Vlaamse vergistingsinstallaties en is dé specialist inzake biogas en biomassa.
We helpen u van begin tot einde bij uw projectrealisatie:
Is het niet mogelijk om voldoende duurzame energie lokaal op te wekken of is er een overschot aan energie dat u wil toewijzen aan andere afnemers, zelfs binnen hetzelfde gebouw, of aan uzelf op een andere locatie, dan kan het principe van energiedelen een optie voor u zijn.
Case per case dient te worden nagegaan welk het beste scenario is. Hiervoor kan u een beroep doen op onze specialisten.
Of het nu gaat over zonnepanelen, windenergie, warmte-krachtkoppeling, stoomopwekking, warmtepompen, … Exergie is dé gespecialiseerde partner om de juiste investeringsbeslissing te helpen maken aangaande lokale energieopwekking.
Volus is een projectontwikkelaar uit Aalter die focust op grote residentiële projecten en de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Voor een nieuw te bouwen kmo-park in De Pinte werd er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo werd er gekozen om maximaal in te zetten op groene energie.
In 2017 werd er initiatief genomen om energiescans te laten voeren in zorg- en welzijnsgebouwen. Wij werden geselecteerd als adviesbureau om energieprestatiediagnoses op maat (EPDoM’s) uit te voeren bij verschillende zorginstellingen.