Een energieplan moet opgemaakt worden voor een bestaande inrichting wanneer:
Met het opstellen van een energieplan willen we het specifieke energiegebruik in de inrichting, in jouw bedrijf dus, verminderen. Om dit te realiseren, wordt de site als het ware geauditeerd op energievlak om zo uiteindelijk tot een reeks potentiële investeringen te komen die dat specifiek energiegebruik zullen verlagen. Dit vormt dan het energieplan.
Bij deze maatregelen moet je dan aantonen wat de IRR na belastingen is. Alleen maatregelen die een IRR hebben van minder dan 15 % na belastingen moeten niet uitgevoerd worden; alle andere potentiële investeringen moeten uiterlijk binnen drie jaar na conformverklaring van het energieplan of na hernieuwing van de omgevingsvergunning uitgevoerd te worden.
Een energieplan moet opgesteld worden door een erkend energiedeskundige die aanvaard is door de Vlaamse overheid, meer bepaald door het VEKA en het VBBV. Het op te leveren energieplan moet ook aanvaard worden door dezelfde diensten van de Vlaamse overheid.
Bovendien moet het energieplan om de vier jaar geactualiseerd worden.
Bij Exergie vind je energiedeskundigen met jarenlange ervaring. We hebben al een heel pak dossiers opgesteld en goedgekeurd gekregen door de Vlaamse overheid. Exergie kan jouw bedrijf hierin dus perfect bijstaan.
Als je dus de energie-efficiëntie van jouw bestaande inrichting wil optimaliseren zodat deze zowel door jouw jaarlijkse energiebegroting als op de Vlaamse overheid positief ervaren wordt, neem dan zeker contact met ons op.
Opgelet: Bedrijven die een energiebeleidsovereenkomst (EBO) hebben afgesloten met de Vlaamse overheid worden van deze verplichting vrijgesteld. Ook voor het ganse traject m.b.t. deze EBO kan Exergie u met raad en daad bijstaan.
Een energiezorgplan bestaat uit een evaluatie van het energieverbruik, de duurzaamheid en de technische kenmerken van het vastgoedbezit van een lokale overheid of andere instantie. Dit gecombineerd met een strategisch plan om de gekozen doelstellingen na te streven.