Analyse warmtevraag en -voorziening Mercatorsite

Expertises

  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Energietransitie bedrijfssite
  • Gebouwtechnieken

Op vraag van Hogeschool Gent voerde Exergie een uitgebreide studie uit van de Mercatorsite. Directe aanleiding was de verouderde stookinstallatie die aan vervanging toe was. In plaats van de verouderde ketels zonder meer te vervangen door nieuwe gasketels, wilde de hogeschool eerst een grondige analyse van de huidige toestand en de wenselijke toekomst van de site in combinatie met een analyse van verschillende duurzame warmtebronnen. 

Er werd vertrokken van een dynamische simulatie, waarbij allereerst de huidige situatie gemodelleerd werd en afgetoetst met de huidige verbruiken. 

  • Grafiek Mercatorsite

Vervolgens werden een aantal scenario’s doorgerekend voor de renovatie van de gebouwschil: hierbij werd een BAU-scenario (huidige EPB-eisen) vergeleken met een doorgedreven isolatiepeil. 

Uit de analyse van de CV-behoefte en de SWW-behoefte, volgde een globale warmtebehoefte op jaarbasis. Dit vermogen kan op korte termijn ingevuld worden door een duurzame warmte-opwekker, die in eerste instantie aangevuld wordt door condensende gasketels. Wanneer het masterplan van de verduurzaming van de gebouwen volledig uitgevoerd is kunnen de gasketels gesupprimeerd worden, en blijft een volledig fossielvrije site over.

Voor de duurzame opwekker werden verschillende technologieën vergeleken waarbij ook weer de ‘standaard’ oplossing (lucht/water-warmtepomp) vergeleken werd met een aantal innovatievere oplossingen zoals aquathermie en riothermie. Geothermie was op basis van de locatie en beschikbare oppervlakte op het terrein immers onmiddellijk uitgesloten.

  • Riothermie principe

Bron figuur: www.riothermie.be

Naast een klassieke investeringsanalyse waarbij zaken als eenvoudige terugverdientijd, NCW en IRR bekeken werden, werd ook een ruimere analyse op basis van TCO (total cost of ownership) uitgevoerd. Deze analyse is namelijk beter geschikt om op langere termijn te kijken, en te vertrekken van een aantal uitgangspunten zoals de absolute noodzaak om een duurzame en koolstofvrije uitbating te realiseren. 

De TCO-analyse schetste duidelijk een ander beeld, waarbij de duurdere maar duurzamere technologieën zelfs goedkoper uitvielen dan de referentie van een aardgasketel met lage investeringskost. Daarnaast werd ook een ruimere vergelijking gemaakt dan de financiële analyse. 

  • TCO-analyse

Na volledige uitvoering zal de primaire energiebesparing voor de twee gebouwen van de hogeschool 300 MWh per jaar bedragen voor de renovatie van de gebouwschil, en nog eens 150 MWh per jaar voor de overschakeling naar een duurzame opwekker, samen goed voor ca. 350 ton CO2 per jaar.

  • Dynamische gebouwsimulatie