Technical due dilligence
Wat is een Technical Due Diligence?
Door het uitvoeren van een Technical Due Diligence (TDD) wordt in detail inzicht verworven in de huidige staat van het vastgoed en/of de technische installaties. Investeerders krijgen o.b.v. de TDD voeling met eventuele risico’s die gepaard gaan met een project. Vervolgens wordt ook een raming bekomen van eventuele toekomstige investeringskosten om het gebouw volledig operationeel te maken, rekening houdend met zowel het huidig als toekomstige wetgevend kader.
Om een project te evalueren, wordt meestal gebruik gemaakt van volgende tools:
Een bouw- en installatietechnische inspectie;
In dit kader wordt o.a. een conditiestaatmeting uitgevoerd volgens de NEN2767-methodiek, met als resultaat de opmaak van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
Toetsing van de milieutechnische vergunningen en randvoorwaarden;
Toetsing van de brandveiligheid op de site;
Toetsing van de aanwezigheid van de nodige keuringsverslagen (o.a. AREI, asbest, Legionella, liften, hefwerktuigen, noodtrappen etc.);
Toetsing van de aanwezigheid van de nodige erkenningen, licensies en de aanwezigheid van de nodigde rapportage (o.a. FAVV);
Desgewenst een duurzaamheidsbeoordeling volgens GRO- of BREEAM- methodiek, en/of toetsing van vastgoed en/of de de technieken aan de toekomstige uitdagingen i.k.v. de energietransitie.
Tenslotte kan ook een inschatting gemaakt worden van de operationele kosten voor het gebouw (denk hierbij aan kosten gerelateerd aan energieverbruik, onderhoudscontracten, keuringen etc.).
Hiermee heeft een investeerder of gebouwbeheerder zicht op het totaalplaatje van zowel CAPEX als OPEX, en dit niet enkel op heden maar ook naar de (nabije) toekomst toe.