EED-AUDIT
Eén van onze klanten is actief in R&D m.b.t. zaadverbetering om opbrengsten te maximaliseren. Naast de kantooromgeving, zijn er op de site bijgevolg heel wat labo’s aanwezig alsook groeikamers en een serre.
Inhoudelijke aspecten van de EED-audit
Exergie stond deze klant bij gedurende twee opeenvolgende rondes in EED-audittering. Telkens werd een volledige inventaris opgemaakt van de aanwezige technische installaties, een uitgebreide analyse uitgevoerd op de verbruikscijfers, werden deze verbruiken uitgesplitst in een energiebalans van de diverse grootverbruikers aan de hand van een Sankey-diagram en werd een overzicht gemaakt van enerzijds de diverse locaties waar (en hoeveel) laag- en hoogwaardige restwarmte vrijkomt (= het restwarmtepotentieel) en anderzijds van de diverse locaties (en hoeveelheden) aan warmtevraag. Vervolgens werden ook de instellingen van het GBS (gebouwbeheerssysteem) samen met de klant in detail doorgenomen. Volgende resultaten werden gegenereerd:
Het besparingspotentieel werd geïdentificeerd, en er werden maatregelen met een voorname impact op het totaalverbruik uitgewerkt met vermelding van diverse inputparameters gebruikt in de berekening, investeringskost, economische (euro/jaar) en ecologisch (CO2-eq./jaar) besparing, terugverdientijd, internal rate of return (IRR) etc.
Daarnaast werd een lijst met quickwins opgesteld die snel terugverdiend zijn (“no-brainers”) en eenvoudig uit te voeren zijn (bv. aanpassing instellingen, abnormaliteiten opgemerkt tijdens de rondgang).
Er werd vervolgens niet enkel advies verleend rond warmte-optimalisatie en -integratie (benutten van restwarmte die vrijkomt), maar ook een toekomstvisie geformuleerd rond energie-efficiëntie en elektrificatie (afstappen van gebruik van fossiele brandstoffen) bij grondige renovatie.
De aankoop van een nieuwe persluchtopwekking werd begeleid door onze expert.
De wettelijke verplichtingen waaraan de klant in de toekomst aan zal moeten voldoen, werden in detail besproken, alsook de premies die verkregen konden worden bij uitvoering van de besparingsmaatregelen (en n.a.v. uitvoering van de audit).
Al deze resultaten werden gebundeld in een overzichtelijk energieactieplan, waarin alle acties gebundeld worden en een totaalbeeld wordt verkregen van de impact van de maatregelen op zowel de investeringskosten, financiële opbrengsten als de reductie in totale jaarlijkse uitstoot aan CO2-eq.
Vervolgacties
Als gevolg van de audit en op aanraden van Exergie, werd actie ondernomen om de reeds aanwezige WKK-installatie opnieuw in dienst te kunnen stellen, met een geraamde, jaarlijkse besparing van ca. 180.000 euro/jaar (< 0,5 jaar terugverdientijd).
Via ons overzicht aan “tips en quickwins” kon n.a.v. de grondige doorlichting van het gebouwbeheersysteem (GBS), heel wat onnodig energieverbruik en zelf energievernietiging (koeling en verwarming die elkaar tegenwerken) worden vermeden.
Het belang van een gedetailleerde opvolging van het afnameprofiel van de grootverbruikers op de site (en opvolging van rendementen van opwekking) werd verduidelijkt bij de klant. Als gevolg hiervan, is de klant meer dan overtuigd van het potentieel van meetinfrastructuur en vergelijkt deze diverse mogelijkheden tot opvolging van de grootverbruikers. Exergie kan de klant desgewenst bijstaan in dit hele traject.
Wenst u meer info over onze diensten of een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken?