In 2024 voerden we op verschillende campussen van de Universiteit Gent VEKA energieaudits uit. Deze audits hadden als doel het energieverbruik op de verschillende locaties in kaart te brengen en concrete energiebesparende maatregelen voor te stellen. In totaal werden 100 maatregelen geïdentificeerd, waarvan 25 een interne rendementsvoet (IRR) na belasting van meer dan 13% hadden en daardoor als verplicht werden aangemerkt. Daarnaast werden diverse quick wins vastgesteld - maatregelen die met beperkte middelen al een significante energiebesparing opleveren.
De uitvoering van de verplichte maatregelen is gepland tussen 2025 en 2028. Na volledige implementatie wordt een jaarlijkse besparing van 840.000 kWh aardgas en 922.000 kWh elektriciteit verwacht, wat resulteert in een CO₂-reductie van circa 340.000 kg CO₂-equivalent per jaar.
Op één site werd onze expertise aangesproken voor het verder uitwerken van een bijkomende energiebesparende maatregel. Voor de site in Merelbeke, waar de Faculteit Diergeneeskunde gevestigd is, werd een conceptstudie uitgevoerd voor een vergister die biogas zou produceren uit stalmest. Dit onderstreept dat een energieaudit slechts de eerste stap is in een breder traject om het energieverbruik systematisch te reduceren.
Decathlon Antwerpen bespaart dankzij Exergie’s energieaudit jaarlijks 30% op hun elektriciteitsverbruik. Door slimme optimalisaties in ventilatie, verlichting en PV-installatie realiseren ze rendabele oplossingen met een snelle terugverdientijd.
Naar aanleiding van de verplichte energieaudit voor grote ondernemingen heeft Exergie in 2023 een energieaudit uitgevoerd op zes sites van De Lijn.
Een energiezorgplan bestaat uit een evaluatie van het energieverbruik, de duurzaamheid en de technische kenmerken van het vastgoedbezit van een lokale overheid of andere instantie. Dit gecombineerd met een strategisch plan om de gekozen doelstellingen na te streven.