Energiebesparing in zwembaden

Openbare zwembaden en zwembaden in het algemeen verbruiken behoorlijk wat energie, waardoor het vaak moeilijk is om ze financieel rendabel te houden. Maar er zijn slimme manieren om het energieverbruik te verminderen en ze duurzamer te maken. 

Energiebesparing bij een zwembad kan veel opleveren. Het besparen kan op veel verschillende manieren. Idealiter is er vanaf de bouwtekening rekening mee gehouden. Indien dit niet meer mogelijk is, zijn er nog veel manieren en mogelijkheden om te besparen.

Identificeer de grootste energieverbruikers

In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken welke je voornaamste energieverbruikers zijn. Hiervoor is bij voorkeur de nodige meetinfrastructuur  aanwezig. Meten is weten, is een cliché, maar met een groot waarheidsgehalte. Door iets nauwkeurig te meten, krijg je beter inzicht en kan je bijgevolg betere beslissingen nemen.

Vaak zijn de verwarming van het zwembadwater en de conditionering van de binnenruimte de belangrijkste ‘schuldigen’. Het zwembadwater verdampt continu en verliest daarbij warmte aan de omgeving, de binnenlucht moet dan weer continu geventileerd worden om de luchtkwaliteit en het vochtgehalte onder controle te houden. Warmteverliezen dien je dan ook op alle vlakken zo veel mogelijk te beperken. Ook de diverse pompen aanwezig hebben meestal een groot aandeel in het elektriciteitsverbruik, niet enkel voor de waterbehandeling, maar bijvoorbeeld ook voor de attracties die vaak aanwezig zijn.

De energievraag van de (groot)verbruikers beperken is dus een eerste cruciale stap die je dient te nemen. Dit kan op verschillende manieren, die best met mekaar gecombineerd worden.

  • Dampend zwembad

Verduurzaam je energiedragers

In een volgende stap dien je na te gaan hoe de energiedragers kunnen verduurzaamd worden. Met andere woorden, hoe kunnen fossiele brandstoffen maximaal worden vervangen door milieuvriendelijkere energiebronnen. Hierdoor wordt je carbon footprint substantieel verder teruggebracht.

Uiteraard is het belangrijk om het potentieel aan lokale energieproductie te onderzoeken en te berekenen. Het eigen verbruik van deze productie kan je verder verhogen door de toepassing van lokale energieopslag, elektrisch en/of thermisch.

Energieaudit als basis voor gerichte keuzes

Om het bovenstaande goed in kaart te brengen, is een grondige en onafhankelijke energieaudit door een professioneel bureau een absolute noodzaak. De conclusies van deze audit bevatten ook steeds een financiële doorrekening van de voorgestelde maatregelen en geven zo de economische impact weer.

Besparen via slimme werking en energiebeheer

Naast structurele aanpassingen aan de faciliteiten zijn er ook significante besparingen mogelijk op operationeel vlak. Hierbij denken we dan onder andere aan het beheer van je energiecontracten. Door een verstandige aanpak zijn er behoorlijke besparingen mogelijk op je energiefactuur. Maar ook het sensibiliseren van medewerkers, of het aanpassen van instellingen van de technische installaties kan een mooie besparing opleveren.

Maak gebruik van subsidies voor extra rendement

Voor zwembaden zijn er subsidies mogelijk om de financiële kost van de uitgevoerde maatregelen te beperken. De 2 belangrijkste worden hieronder kort toegelicht.

 

  • Verhoogde thematische aftrek voor investeringen in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie

    Voor zover een zwembad wordt uitgebaat door een onderneming of vzw onderworpen aan de vennootschapsbelasting kan deze organisatie gebruik maken van de verhoogde thematische aftrek in geval het investeringen betreft in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie. Indien men beroep wil doen op deze subsidie dienen de meeste investeringen vermeld te zijn in een voorafgaande energieaudit of -studie.

     

  • Subsidiëring als tegemoetkoming in de bouw en exploitatie van nieuwe publieke zwembaden

    Op 12 februari 2024 keurde het Vlaamse Parlement het ontwerp van decreet goed om gedurende 30 jaar 6 miljoen euro per jaar te investeren in de bouw en exploitatie van nieuwe publieke zwembaden. Totaalrenovaties van bestaande zwembaden komen voor deze subsidie ook in aanmerking mits wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Deze subsidie wordt van kracht vanaf 1 juni 2025.

Energiebesparingen in zwembaden zijn vaak onmisbaar om op zijn minst op een kostendekkende manier te kunnen exploiteren. Het uitvoeren van een professionele energieaudit is hierbij een essentiële eerste en onmisbare stap om op die manier je energieverbruiken fundamenteel terug te dringen.  

Advies op maat van jouw zwembad?

Neem contact op met één van onze experten en ontdek welke energiemaatregelen het meeste impact hebben.

Contacteer ons vrijblijvend