Om een antwoord te bieden op de klimaatverandering, ontwikkelde de Europese Unie de Green Deal. Hiermee streeft de EU naar een grondstofefficiënte en concurrerende economie, met als doelstelling de netto-uitstoot van broeikasgassen van nul tegen 2050 (klimaatneutraliteit), een economische groei zonder uitputting van grondstoffen, en geen mens of regio die aan zijn lot wordt overgelaten.
In deze context werkt de overheidsinstantie VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) nu samen met enkele andere stakeholders (o.a. VOKA, Febeliec, Agoria, Essencia, VOKA, OVED etc.) aan een normerend kader voor een versterkte wetgeving voor niet energie-intensieve ondernemingen (op vestigingsniveau). Volgens dit kader dienen alle GO, en KMO’s met een energieverbruik van meer dan 0.05 PJprim., een verplichte energieaudit te laten uitvoeren. Maatregelen die op basis van de audit voldoende rendabel worden geacht, dienen vervolgens verplicht uitgevoerd te worden binnen de 3 jaar na audit. Na opmaak van het auditverslag, dient dit verplicht ingediend te worden bij VEKA via een online platform, waar steekproefsgewijs controles zullen plaatsvinden. KMO’s met een energieverbruik meer dan 0.03 PJprim. en minder dan 0.05 PJprim worden niet verplicht een energieaudit uit te voeren, maar dienen wel een energiebalans voor te leggen. Voor deze ondernemingen plant het VEKA om, in samenspraak met verschillende sectororganisaties, een lijst op te stellen met “no regret maatregelen” die eveneens verplicht uitgevoerd moeten worden.
Het verbeteren van de energie-efficiëntie van een bedrijf vraagt doorgaans heel wat tijd. Enerzijds o.w.v. budgetten die vrijgemaakt moeten worden, anderzijds dienen meestal verschillende technische oplossingen uitgewerkt en vergeleken te worden (offertes diverse aanbieders, met oog op praktische haalbaarheid en optimalisatie), alvorens technologieën geïmplementeerd kunnen worden. Momenteel zouden ondernemingen aan de regelgeving moeten voldoen tegen eind 2022. Vanaf dan hebben ondernemingen 3 jaar de tijd om de interessante maatregelen door te voeren. Sectororganisaties ijveren ervoor om de deadline van 31/12/2022 uit te stellen o.w.v. deze praktische bezwaren, maar de beslissing ligt in handen van het VEKA. Laat u echter niet verrassen en bereid uw onderneming voor op de steeds strenger wordende wetgeving door reeds een energieaudit te laten uitvoeren in uw bedrijf.
Ja, voor veel ondernemers komt deze vereiste bovenop de stapel met administratieve beslommeringen. Gelukkig hoeft deze verplichting geen groot probleem te vormen voor uw bedrijf:
U kan het primair energieverbruik van uw bedrijf narekenen via volgende tool.
Heeft uw KMO met een energieverbruik boven de > 0.03 PJ, of een GO? Dan zal uw onderneming in de nabije toekomst te maken krijgen met de versterkte wetgeving.
Voor ondernemingen die niet onder de versterkte wetgeving vallen, kan het uiteraard ook steeds interessant zijn om de onderneming te laten auditeren met oog op de identificatie van quickwins, en de opmaak van een strategisch meerjarenplan.
Exergie heeft uitgebreide ervaring met identificatie van besparingsmaatregelen, het opstellen van meerjarenplannen en het formuleren van een strategische businessplan op vlak van energiebeheer en duurzaam ondernemen Heeft u vragen m.b.t. de versterkte wetgeving, of wenst u uw onderneming voor te bereiden op de wereld van de toekomst? Neem dan contact op met een van onze experten. Zij staan voor u klaar!