De bouwsector is voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen om de energietransitie te versnellen. Het benutten van (gratis) warmtebronnen speelt hierbij een cruciale rol. Hoewel aerothermie en geothermie vaak als de belangrijkste speler wordt gezien, zijn er tal van andere interessante technologieën die warmte uit de omgeving benutten. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen en mogelijkheden van geothermie, aquathermie, riothermie, datathermie en aerothermie.
Geothermie is de benaming voor de warmte die in de aarde opgeslagen zit. Deze warmte kan op verschillende dieptes worden gewonnen en wordt gebruikt voor verwarming, koeling en soms zelfs elektriciteitsproductie.
Ondiepe geothermie biedt naast de mogelijkheid om warmte te onttrekken aan de bodem, ook de mogelijkheid om te koelen in de warmere maanden. Warmte uit het gebouw wordt dan als het ware opgeslagen in de bodem.
Naast geothermie zijn er verschillende andere technologieën die warmte uit de omgeving benutten:
Als studie- en adviesbureau rond energie en duurzaam bouwen hebben we al heel wat klanten mogen begeleiden in het beslissingsproces. Zo hebben we recent voor een onderwijsinstelling uit het Gentse een strategie mogen ontwikkelen voor een broodnodige stookplaatsrenovatie. Door rekening te houden met toekomstige renovatieplannen en de beschikbare budgetten op korte en middellange termijn, hebben we een stappenplan opgesteld om van een hybride installatie (fossiele brandstoffen + aquathermie) te evolueren naar een fossielvrij verwarmingssysteem. Deze strategie laat de organisatie toe om op korte termijn een groot aandeel hernieuwbare energie aan te wenden op de site én bij iedere renovatiestap meer en meer fossiele brandstoffen uit te faseren. Voor een ontwikkeling van meer dan 200 nieuwbouwappartementen in Turnhout wees onze haalbaarheidsstudie op het technisch en economisch potentieel van een KWO-installatie. Hiervoor werd een onderzoek uitgevoerd naar de bodemsamenstelling, grondwaterstroming, visies van de stakeholders én werd een afweging gemaakt tussen collectieve of individuele warmtepompinstallaties.
Dat een goede strategie opbrengt, bewijzen de verschillende projecten in uitvoering …
In het onlangs gepubliceerde jaarlijkse rapport zijn enkele belangrijke inzichten te vinden. Over heel Europa is een daling van 2,8% in de elektriciteitsproductie te zien ten opzichte van vorig jaar.