In het onlangs gepubliceerde jaarlijkse rapport zijn enkele belangrijke inzichten te vinden. Over heel Europa is een daling van 2,8% in de elektriciteitsproductie te zien ten opzichte van vorig jaar. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan een sterke vermindering in de productie van elektriciteit uit fossiele bronnen, deels gecompenseerd door hernieuwbare elektriciteitsbronnen. In totaal wordt bijna de helft van de elektriciteit in Europa geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Samen met nucleaire energie wordt 70% van de elektriciteit uit koolstofneutrale bronnen gehaald. Het zal niemand interesseren. Schrijf voor één persoon. Als het echt is voor de één, dan is het echt voor de rest.
In België wordt 33% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gehaald. Hiermee zitten we onder het Europese gemiddelde, maar voor zowel zonne- als windenergie ligt België boven het gemiddelde. België produceert nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit uit nucleaire energie, namelijk 41%. De elektriciteit uit fossiele bronnen ligt lager dan het Europese gemiddelde en er wordt grotendeels aardgas gebruikt, wat minder vervuilend is dan steenkool of bruinkool.
Er is een stijging in de productie van hernieuwbare elektriciteit te merken in de Belgische productiemix ten opzichte van voorgaande jaren. Door de daling van de totale productie en de stijging van de hernieuwbare elektriciteit uit zonne- en windenergie is het aandeel hernieuwbare energie fors gestegen. Hierdoor komt België terug op koers om de Europese doelstelling voor 2030 te behalen. Zelfs de verstrenging in 2023, die deze doelstelling opgesteld in 2018 van 32% naar 42,5% optrok, lijkt nu haalbaar te zijn. Al moet erbij worden gezegd dat deze plotse stijging mede te danken is aan een vermindering aan nucleaire capaciteit.
De invloed van de stijging in hernieuwbare energie op de gemiddelde emissiefactor van ons land is echter minimaal. De stijging in hernieuwbare elektriciteit wordt gecompenseerd door een daling in nucleaire energie waardoor het aandeel CO2 neutrale elektriciteit eerder stabiel blijft. De emissiefactor hangt voornamelijk af van het aandeel elektriciteit uit fossiele bronnen en de daling van de productie uit aardgas zorgt voor de aanhoudende dalende trend van de emissiefactor in België.
Deze daling van de gemiddelde emissiefactor zal zich echter niet voort blijven zetten. De daling in elektriciteitsproductie uit gas is mede te wijten aan een afname in de totale elektriciteitsproductie. Terwijl België in 2022 nog 10 TWh aan overproductie had, is dat in 2023 gedaald naar 1,3 TWh. Dit betekent dat de zelfvoorzieningsgraad daalt en dat er geen mogelijkheid is om nucleaire capaciteit te reduceren zonder een toename in elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen. De voorspelling is daarom dat na het sluiten van de kerncentrales de emissiefactor zal stijgen.
De bouwsector is voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen om de energietransitie te versnellen. Het benutten van (gratis) warmtebronnen speelt hierbij een cruciale rol.
Wil je de uitrol van de CO2-Prestatieladder tot een succes maken? Onze onafhankelijke experts staan voor je klaar!
Het GHG-protocol en de CO2-prestatieladder zijn twee van de vele methoden om de koolstofvoetafdruk van uw organisatie te bepalen. Het GHG-protocol is reeds lange tijd gekend, toch wint de CO2-prestatieladder steeds meer aan populariteit.